Ajankohtaista

10.09.2018

Paluumuutto Pohjanmaalle loksautti asiat kohdilleen

Faktaa: 

Nimi:                             Jukka Prusti
Ikä:                                  26 vuotta
Koulutus:                     Sähkötekniikan diplomi-insinööri
Työtehtävän nimike: Projekti-insinööri
Harrastukset:             Punttisali, metsästys


Jukka Prustilla on ollut vauhti päällä työelämässä heti valmistumisen jälkeen. Hän valmistui diplomi-insinööriksi Tampereen teknillisestä yliopistosta vuoden 2017 syyskuussa. Tämän jälkeen hän on työskennellyt Helsingissä sekä Co-Engineeringin että ABB:n palveluksessa.
Elämäntilanteen muututtua Jukan mielessä alkoi kyteä ajatus paluumuutosta Pohjanmaalle. Työelämän ja vapaa-ajan sovittaminen olisi näin helpompaa. Muutaman sattuman ja puhelinsoiton kautta hän huomasi istuvansa entisen pomonsa Co-Engineeringin Sami Kiviojan kanssa ”avoimessa keskustelussa” Vaasassa, jossa puhuttiin hänen uudesta työstään Vaasan toimipisteessä.
— Täällä oli tarjolla todella mielenkiintoinen paikka. Vaikka koko homma menikin vauhdilla eteenpäin, päätös oli oikeastaan aika helppo tehdä, kun työkuviot ja palkkakin olivat kohdillaan. Olen otettu siitä, että Sami näki vaivaa löytääkseen juuri minulle sopivan työn, Jukka kertoo.


Vaasa tarjoaa sähkötekniikan insinööreille paljon mahdollisuuksia
Jukka kertoo yllättyneensä Vaasassa sijaitsevien yritysten määrästä.
—Sähkötekniikan insinöörille on Vaasassa hurjasti työmahdollisuuksia. Ajellessani Vaasan teollisuusalueilla oivalsin, että täältä löytyvät lähes kaikki suuryritykset, joissa voisin olla itsekin töissä.
Lisäksi Jukka luettelee muita länsirannikon kaupungin etuja: Vaasassa liikkuminen on nopeaa, työmatka on lyhyempi ja asumiskustannukset ovat pienemmät kuin Helsingissä.
Nurmosta kotoisin oleva Jukka kumoaa välittömästi mielikuvan siitä, että Vaasassa puhuttaisiin vain ruotsia.
— Olen pärjännyt Vaasassa täysin pelkällä suomen kielellä, insinöörialan töissä ruotsin kieli ei ole välttämättömyys. Sitä paitsi suurimmassa osassa insinöörialan työpaikkoja pääkielenä on englanti.


Co-Engineeringillä uramahdollisuuksia ja kansainvälistä toimintaa
– Vaasassa työnkuvassani kiehtoo se, että pääsen tekemään sekä suunnittelua että näkemään käyttöönottoa työmaalla. Tämä auttaa ymmärtämään ja hahmottamaan teknistä kokonaisuutta entistä paremmin. Tästä puolestaan on hyötyä tulevissa suunnittelutöissä.
Co-Engineeringillä on konttoreita eri puolilla Suomea ja myös ulkomailla. Kun töitä tehdään kansainvälisellä tasolla, se merkitsee työntekijöille mahdollisuutta urakehitykseen ja uusiin, kiinnostaviin kokemuksiin työelämän parissa.
—Ajatuksena ulkomaankomennus joskus tulevaisuudessa kyllä kiehtoo ja kiinnostaa. Liian pienet piirit eivät kiinnosta, Jukka naurahtaa.


Teoreettinen ymmärrys ja sinnikkyys samassa paketissa
Suhteellisen tuoreena diplomi-insinöörinä Jukka on jo huomannut, miten osaamisen vahvuudet näkyvät työyhteisöissä. Hän nostaa hattua pitkään käytännön työtä tehneiden työntekijöiden osaamiselle.
— Kun mittarissa on kymmeniä vuosia käytännön työkokemusta, on selvää, että osaaminen ja tietämys käytännön töistä on tällöin rautaista.
Omasta osaamisestaan hän on huomannut, että teoreettinen ymmärrys on tarpeen erityisesti silloin, kun eteen tulee epätavallisia ongelmia. Pelkkä teoreettinen osaaminen ei kuitenkaan riitä, vaan hänen mukaansa ongelmanratkaisu vaatii myös sitkeää tahtoa, kiinnostusta ja vaivaa.
—Eivät ongelmat sormia napsauttamalla selviä. Minulla taitaa kuitenkin olla sisäsyntyinen kiinnostus näitä asioita kohtaan. Jos joku asia jää vaivaamaan, sitä selvitellään niin kauan, että siihen saadaan vastaus. Tekniikkaan liittyville asioille on aina joku selitys, eivät nämä mitään henkimaailman asioita ole, Jukka toteaa.

Jukka
Siirry "Ajankohtaista"-sivulle