Karriärberättelser

02.06.2021

Co-Engineering Nordic fick ledare, som lyfter sina medarbetare

Civilingenjör Emma Vintefjell har valts till country manager för Co-Engineering Nordic Ab. Hon inledde sitt arbete 1 februari 2021 och leder verksamheten i Sverige från Co-Engineerings kontor i Östersund. En samstämmighet kring företagskultur och de anställdas möjlighet att växa och utvecklas i sina roller var avgörande för beslutet att kliva ombord.


– Jag kände att Sami Kivioja hade rätt värderingar kring hur han vill driva sitt företag som stämmer väl överens med mina egna. I Co-Engineerings helhetsperspektiv är det viktigt att leverera resultat men lika viktigt är det att trivas på jobbet. De anställda får dessutom utrymme att växa och pröva på sina vingar med starkt stöd bakom. Det är något man inte ser i alla företag, säger Emma.

Ingenjör med sinne för ledarskap

Teknik har varit Emmas paradgren i många år. Hon har civilingenjörsexamen inom automation och mekatronik och jobbade länge inom vattenkraftsbranschen i Östersund som dammsäkerhetsingenjör och projektledare. Därifrån bar det av till USA som konsultchef i fordonsindustrin i några år innan hon igen landade i Norden och denna gång i Norge som projektledare. Efter att ha gjort samma sak i många år fanns ett behov av att utvecklas och söka nya utmaningar.

– I Norge kom jag förra sommaren i kontakt med Sami och Co-Engineering. Jag såg annonsen om att de sökte en teknisk projektledare till kontoret i Östersund och tyckte det lät spännande att vara med och bygga upp en verksamhet. Ledarskapsbiten är något jag alltid haft en dragning till och jag har tidigare också varit verksam i försvaret och haft gruppchefsroller. Jag vill kunna motivera och inspirera och lyfta även mindre erfarna kollegor.

Efter att ha diskuterat med Sami föll alla bitar på plats, minns Emma.

– Platsen passade mig som handen i handsken. Sami och jag har en samstämmighet kring vad som är viktigt i en arbetskultur och det var en chans jag helt enkelt var tvungen att hoppa på.

Arbetsplatsbygge kräver mer än tekniskt kunnande

Emma driver Östersundskontoret och deltar också i operativa projekt gentemot kund. För tillfället är fokus på att bygga upp och ”Sverigeanpassa” Co-Engineerings verksamhetskultur. Förutom landsvisa skillnader gällande lagstiftning, försäkringar och andra villkor är det viktigt att fånga kulturen och atmosfären i företaget och tillämpa den på ett fungerande sätt.

– Vi funderar på vad som behövs för att fungera mot kund och för att vi ska fungera som arbetsplats. Bland annat om vi ska ha distansarbete eller kontorsjobb, eller en hybridmodell. Gentemot Sami och teamet i Finland handlar det om att hamna rätt i Co-Engineerings företagskultur. Vi vill uppfattas som samma bolag, det ska inte vara en finsk och en svensk sida. Tillsammans känns det som vi har en fantastisk chans att bygga något bra.

Uppgiften att bygga upp en arbetsplats är utmanande medger Emma, men tack vare arbetsgivarens stöd har hon kommit bra i gång.

– Jag har fått lära mig mycket om lagstiftning för att kunna identifiera vilka behov vi har. Co-Engineering har gett mig förtroende till 110 procent för att kunna fokusera på detta, utan fria händer hade det varit svårt. Tack vare det har vi landat i det vi verkligen behöver göra i stället för att utgå från antaganden.


Co-Engineering Nordic växer


Till kontoret i Östersund som grundades år 2017 är man nu i fasen med att rekrytera nya förmågor för att ta sig an det växande underlaget av kundprojekt. För tillfället söker man automationsingenjörer och elkraftingenjörer till teamet som i nuläget består av två anställda. Konkurrensen om arbetskraften i branschen är hård. Parallellt med rekryteringen pågår därför arbetet med att skapa ett varumärke som arbetsgivare för att kunna attrahera mera erfaren kompetens.

– Mitt mål är att skapa en arbetsplats där vi levererar bra resultat gentemot kunderna och har medarbetare som trivs med att komma till jobbet. En sådan arbetskultur kommer inte av sig själv, det är något man måste jobba med. Jag ser fram emot att bygga upp en liknande kultur som den i Finland.


Vandrade från Mexiko till Kanada

För att komplettera sitt tekniska kunnande med kunskaper inom affärsadministration läser Emma en mastersutbildning inom affärsutveckling (MBA) vid Boston University på deltid.

– Jag vill utveckla min helhetskunskap och ser fram emot att utvecklas och växa i ledarrollen, det är en övergång som känns oerhört motiverande och inspirerande.

Jobbar man heltid och studerar en mastersutbildning på sidan om krävs det ett visst mått av uthållighet. Det är lyckligtvis något som Emma inte har brist på. I början av sin tid i USA hade hon lite ledig tid och bestämde sig för att vandra från den mexikanska till den kanadensiska gränsen – en sträcka på 4300 km.

Emma Co E
Gå till "Karriärberättelser"