Uratarinat

31.01.2022

Co-Engineering antaa insinöörille matkalipun maailmalle

Jouni Seppälä sopii haastatteluaikaa tämän jutun kirjoittamista varten Singaporesta käsin, jossa hän on ollut komennuksella viimeiset 5 kuukautta. Hän toimii Co-Engineeringillä sähkö- ja automaatioinsinöörinä, joka tekee projekti-insinöörin töitä eri puolilla maailmaa.

Työnkuva ja komennuksen pituus vaihtelevat kohteen ja asiakkaan mukaan. Jouni on toiminut mm. käyttöönottotehtävissä, asennusvalvojana, kojeistajana ja myös kouluttajana. Välillä töitä tehdään työmaalla, toisinaan työ voi olla enemmän toimistopainotteista. Komennusten pituus voi vaihdella muutamasta viikosta vuoteen.

—Vaihtuvat työkeikat vaativat jatkuvaa opettelua ja itsensä kehittymistä, mutta se on juuri se innostava puoli tässä hommassa. Kun maisemat ja työtehtävät vaihtuvat, mielenkiinto pysyy yllä. Oppiminen kentällä on jokapäiväistä, Jouni kertoo.


Työkokemus maailmalta kertoo CV:ssä osaamisesta ja asenteesta


Suomalaisten hyvä maine työntekijöinä maailmalla ei ole haalistunut. Monikansallisissa työyhteisöissä oletusarvo suomalaisesta osaamisesta ja luotettavuudesta on jo lähtökohtaisesti korkealla. Työ vaatii ammatillisen osaamisen lisäksi kuitenkin myös hyvää paineensietokykyä, joustavuutta ja erinomaisia kommunikointitaitoja.

—Haasteiden ratkominen on arkipäivää ja siihen pitää osata suhtautua oikein. Järjestelmällinen eteneminen esimerkiksi vianetsinnässä on erinomainen taito, jolla selviää monesta tilanteesta. Kysymistä ei pidä aliarvioida. Jos ei tiedä, ei kannata jäädä pitkäksi aikaa pohtimaan vaan pitää kysyä. Oma verkosto on ollut minulle suuri apu, koska aina löytyy joku, joka osaa auttaa asiassa eteenpäin. Puhelinyhteydet toimivat niin hyvin, että viidakkoonkin voi saada apua suoraan Suomesta.

Maailmalla pärjääminen edellyttää myös rohkeutta ja uskallusta tehdä päätöksiä järkeä ja varovaisuutta unohtamatta.

—Jokaisessa maassa täytyy muistaa maan tavat ja annetut ohjeet tulee ottaa tosissaan. Joissakin maissa esimerkiksi ulkona yksin liikkuminen ei tule kysymykseenkään. Kaikkialla kuitenkin pärjää, kun on varovainen.

Monille insinööreille työkokemus ulkomailla on vienyt uraa eteenpäin harppauksella, koska työkokemus maailmalta kertoo henkilön asenteesta enemmän kuin kympit todistuksessa tai tuhat sanaa paperilla.

Co-Engineeringin työyhteisö on taustatukena

Vaikka oma työnantaja on fyysisesti välillä tuhansienkin kilometrien päässä, Jouni kertoo Co-Engineeringin joustavuudesta ja hyvästä yhteishengestä. Työpäivät ja -viikot voivat venyä maailmalla välillä pitkiksi, mutta tämä on väliaikaista ja vaihtelee kohteesta riippuen.

—Yhteydenpito ja asioista sopiminen toimii hyvin kilometreistä ja aikaerosta huolimatta. Co-Engineeringillä tuntuu siltä, ettei siellä ole hierarkiaa ja pomoja, vaan kaikki ovat samaa ryhmää. Välillä maailmalla tehdään 12-tuntisia päiviä, mutta se tuo sitten lompsaan pikkuisen lisää rahaa, toteaa Jouni pohjalaiseen tyyliin.

Omia työyhteisöjä syntyy komennuksilla, joissa työskentelee ihmisiä eri puolilta maailmaa. Ja jos suomalaisia on paikalla enemmän – sieltä voi löytyä myös sauna.

—Sumatralle suomalaiset olivat rakentaneet saunan ja klubimajan, jossa vietimme vapaa-aikaa. Mukaan mahtui myös muun maalaisia, jotka jaksoivat ihmetellä sitä, miksi kuumaan ilmastoon tarvitaan vielä sauna.

Miten Co-Engineeringille pääsee töihin? Lue lisää täältä

Tutustu muihin uratarinoihin täällä! 

Jouni Seppala
Siirry "Uratarinat"-sivulle