Uratarinat

17.04.2018

En skräddarsydd arbetsplats

Mattias Hiller, från Nykarleby i Finland, arbetar som projektplanerare för Co-Engineerings kundföretag i Östersund i Sverige, dit han flyttade med sin familj år 2017. Då fanns där inget kontor, utan det grundades på Mattias initiativ.


Mattias hade egentligen tänkt starta eget företag i Sverige. Men det hade krävts mycket pappersarbete i förväg. Därför tackade han ja då Sami Kivioja på Co-Engineering erbjöd honom möjligheten att flytta över i Co-Engineerings tjänst, som stationerad i Sverige. Eftersom företaget inte hade något kontor där, fick han själv påverka placeringen.


Enligt Mattias ordnade sig allting sist och slutligen rätt snabbt. Arbetsgivaren skötte allt pappersarbete och skaffade nödvändiga arbetsredskap. Redan ett par månader efter att avtalet hade ingåtts kunde han sätta igång med arbetet.
En fördel med arrangemanget är att han arbetar då det finns jobb.
—Som timavlönad kan jag bättre planera mina egna ledigheter, berättar Mattias, som är pappa till en liten flicka.

Då man ställer rätt frågor, får man de svar man vill ha

Som viktiga egenskaper i ingenjörsarbetet betonar Mattias, förutom tekniska kunskaper, även sociala färdigheter och en utåtriktad personlighet. Av en bra planerare krävs också förmåga till logiskt tänkande. Du kan inte veta och kunna allt i förväg, men genom att på ett övergripande plan kunna koppla ihop olika saker underlättas överblicken och planeringen av arbetet. Trots att processhantering och it-kunnande är olika undervisningshelheter i skolvärlden, anser han att det är mycket bra att behärska båda.
Men hur fungerar en bra ingenjör tillsammans med kunderna?
— Ingenjören måste kunna ställa de rätta frågorna. Det sa en arbetskompis till mig en gång, och det håller jag med om. Då du ställer frågorna på rätt sätt, får du de svar du behöver.


Svenskarna pratar mera

Mattias får ofta höra att hans finlandssvenska dialekt låter trevlig i svenskarnas öron. Men fortfarande stöter han även på sådana som blir förvånade över att det i Finland finns människor som har svenska som modersmål.
Även om Sverige och Finland är lika på många sätt, så finns det också kulturskillnader.
— Nog är det mera sorl runt fikabordet i Sverige än i Finland. Och om någon skulle vara lite tystlåten blir den andra ännu pratsammare, skrattar Mattias.


Alla utmaningar har en lösning

Då arbetsgivaren förs på tal behöver Mattias inte fundera länge på vad som är en av företagets styrkor.
—Det är absolut Samis lugna sätt att leda och sköta arbetet. I hans ögon är ingenting omöjligt, utan han hittar alltid en lösning, även på utmanande situationer.

 

Co E Mattias tsto 2
Siirry "Uratarinat"-sivulle