Uratarinat

02.06.2021

Insinööristä yrityskehittäjäksi – Co-Engineering Nordic sai johtajan, joka kannustaa työntekijöitä

Diplomi-insinööri Emma Vintefjell on valittu Co-Engineering Nordic Ab:n maajohtajaksi. Hän aloitti tehtävässään 1. helmikuuta 2021 ja johtaa Co-Engineeringin toimintaa Ruotsissa Östersundin toimistosta käsin. Ratkaisevaa päätökselle astua toimeen oli yrityskulttuuria koskeva yhteisymmärrys ja työntekijöiden mahdollisuus kasvaa ja kehittyä tehtävissään.

– Sami Kiviojalla on mielestäni oikeat arvot yrityksen johtamisen suhteen, jotka vastaavat hyvin omiani. Co-Engineeringin kokonaisnäkemyksen mukaan on tärkeää aikaansaada tuloksia, mutta yhtä tärkeää on viihtyä työssä. Työntekijät saavat tilaa kasvaa ja kokeilla siipiään vahvan taustatuen avulla. Tätä ei näe kaikissa yrityksissä, Emma sanoo.

Luontaisen johtajan elkeet omaava insinööri

Teknologia on ollut Emman vahvuutena jo vuosia. Hänellä on diplomi-insinöörin tutkinto automaation ja mekatroniikan alalta, ja hän työskenteli pitkään vesivoimateollisuuden alalla patoturvallisuusinsinöörinä ja projektipäällikkönä Östersundissa. Sieltä hän siirtyi muutaman vuoden ajaksi Yhdysvaltoihin ajoneuvoteollisuuden neuvontapäälliköksi, ennen kuin hän palasi takaisin Pohjoismaihin ja tällä kertaa Norjaan projektipäälliköksi. Toimittuaan useiden vuosien ajan samojen asioiden parissa hän halusi kehittyä ja etsiä uusia haasteita.


– Viime kesänä otin Norjasta käsin yhteyttä Samiin ja Co-Engineeringiin. Näin ilmoituksen, jossa he hakivat teknistä projektipäällikköä Östersundin toimipaikkaan, ja ajattelin, että olisi jännittävää olla mukana kehittämässä yrityksen toimintaa. Johtajuus on asia, josta olen aina ollut kiinnostunut, ja olen aiemminkin toiminut vastuu- ja tiiminjohtajan tehtävissä. Haluan pystyä motivoimaan, inspiroimaan ja kannustamaan myös vähemmän kokeneita työtovereita.


Samin kanssa keskusteltuani kaikki palaset loksahtivat paikoilleen, Emma muistelee.

– Työpaikka sopi minulle kuin nenä päähän. Samilla ja minulla on yhteisymmärrys siitä, mikä työkulttuurissa on tärkeää, ja minun oli yksinkertaisesti vain tartuttava tilaisuuteen.


Työpaikan kehittäminen vaatii enemmän kuin teknistä osaamista

Emma johtaa Östersundin toimipaikkaa ja osallistuu myös operatiivisiin hankkeisiin asiakkaiden kanssa. Tällä hetkellä painopisteenä on kehittää ja mukauttaa Co-Engineeringin yrityskulttuuria Ruotsin olosuhteisiin. Lainsäädäntöä, vakuutuksia ja muita ehtoja koskevien kansallisten erojen lisäksi on tärkeää vangita yrityksen kulttuuri ja ilmapiiri ja soveltaa sitä toiminnallisesti.

– On pohdittava, mitä asiakkaan eteen työskenteleminen ja työpaikkana toimiminen vaatii – muun muassa sitä, pitäisikö meillä olla etätyötä vai toimistotyötä vai näiden hybridi. Samin ja Suomen tiimin pyrkimyksenä on tavoittaa oikeanlainen yrityskulttuuri Co-Engineeringillä. Haluamme, että meidät nähdään yhtenäisenä kokonaisuutena, ei suomalaisena ja ruotsalaisena yhtiönä. Olemme yhtä mieltä siitä, että meillä on nyt upea tilaisuus rakentaa jotain hyvää.

Työpaikan kehittäminen on haastava tehtävä, Emma myöntää, mutta työnantajan tuella hän on päässyt hyvin alkuun.

– Olen oppinut lainsäädännöstä paljon pystyäkseni tunnistamaan yhtiömme tarpeet. Tämän ydinasian suhteen Co-Engineering luottaa minuun 110-prosenttisesti, mikä olisi ollut vaikeaa ilman vapaita käsiä. Siksi olemmekin päässeet varsinaisiin tekoihin sen sijaan, että lähtisimme oletuksista.


Co-Engineering Nordic kasvaa

Vuonna 2017 perustettu Östersundin toimisto rekrytoi parhaillaan uusia osaajia huolehtimaan asiakasprojektien kasvavasta määrästä. Tällä hetkellä haemme automaatioinsinöörejä ja sähköinsinöörejä tiimiin, joka koostuu entuudestaan kahdesta työntekijästä. Kilpailu alan työvoimasta on kovaa. Rekrytoinnin ohella on käynnissä myös työnantajabrändin rakentaminen, jotta voimme houkutella joukkoomme kokeneempia osaajia.

– Tavoitteenani on luoda työpaikka, joka tuottaa hyviä tuloksia asiakkaille ja jonne työntekijät tulevat mielellään töihin. Tällainen työkulttuuri ei synny itsestään, vaan se vaatii pitkäjänteistä työtä. Minusta on hienoa olla mukana rakentamassa samanlaista työkulttuuria kuin Suomessa.


Vaellus Meksikosta Kanadaan

Täydentääkseen teknistä tietämystään liiketalouden tiedoilla Emma opiskelee osa-aikaisesti liiketalouden maisteriksi (MBA) Bostonin yliopistossa.

– Haluan kehittää kokonaisosaamistani ja odotan innolla kehittymistä ja kasvamista johtotehtävissä. Koen tämän siirtymän erittäin motivoivaksi ja inspiroivaksi.

Vaatii sitkeyttä työskennellä kokopäiväisesti ja opiskella siinä sivussa maisterin tutkintoa, mutta sitä ei Emmalta onneksi puutu. Kun hänellä oli aluksi ylimääräistä vapaa-aikaa Yhdysvalloissa, hän päätti vaeltaa Meksikon rajalta Kanadan rajalle – 4 300 km pituisen matkan.

Emma Co E
Siirry "Uratarinat"-sivulle