Uratarinat

22.02.2018

Työpaikka tilaustyönä Ruotsiin

Pohjanmaan Uudestakaarlepyystä kotoisin oleva Mattias Hiller työskentelee projektisuunnittelijana Co-Engineeringin asiakasyrityksen palveluksessa Ruotsin Östersundissa, jonne hän muutti perheensä kanssa Suomesta vuonna 2017. Konttoria siellä ei ollut, vaan se perustettiin sinne Mattiaksen toiveesta.

 

Co E Mattias tsto 3

 

Työntekijän mukaan räätälöity työpaikka


Alun perin Mattiaksella oli ajatuksena perustaa oma yritys Ruotsiin. Oman yrityksen perustaminen olisi kuitenkin vaatinut paljon etukäteen tehtävää paperityötä. Tästä syystä hän tarttui Co-Engineeringin Sami Kiviojan tekemään tarjoukseen, jossa hänelle ehdotettiin siirtymistä Co-Engineeringin palvelukseen, asemapaikkana Ruotsi. Konttoria ei vielä ollut, joten hän pääsi vaikuttamaan itse sen sijaintiin.


Mattiaksen mukaan asiat hoituivat loppujen lopuksi melko nopeasti. Työnantaja hoiti kaikki paperiasiat kuntoon ja hankki tarpeelliset työvälineet. Työt voitiin aloittaa jo parin kuukauden sisällä siitä, kun sopimus oli tehty.


Nykyisessä työssään hän pitää siitä, että töitä tehdään silloin kun niitä on.
—Tuntipalkkalaisena voin järjestellä omia vapaita paremmin, pienen tytön isä kertoo.

Mattias Hiller työskentelee projektisuunnittelijana Co-Engineeringin asiakasyrityksen palveluksessa Ruotsin Östersundissa, jonne hän muutti perheensä kanssa Suomesta vuonna 2017. Konttoria siellä ei ollut, vaan se perustettiin sinne Mattiaksen toiveesta.


Kun kysyy oikeanlaisia asioita, saa haluamansa vastaukset


Insinöörin työssä teknisten taitojen lisäksi Mattias nostaa tärkeiksi ominaisuuksiksi sosiaaliset taidot ja ulospäinsuuntautuvan luonteen. Hyvältä suunnittelijalta vaaditaan myös laajaa loogista ajattelukykyä. Kaikkea ei voi tietää ja osata etukäteen, mutta erilaisten asioiden yhdistäminen laajassa mittakaavassa helpottaa töiden hahmottamista ja suunnittelua. Vaikka koulumaailmassa prosessien hallinta ja it-osaaminen ovat erillisiä opetuskokonaisuuksia, niiden molempien hallinta olisi hänen mielestään todella hyödyllistä.
No miten hyvä insinööri sitten toimii asiakkaiden kanssa?
— Insinöörin pitää osata asettaa oikeanlaiset kysymykset. Näin minulle sanoi eräs työkaverini aikoinaan ja voin itse allekirjoittaa saman. Kun kysyt oikealla tavalla, saat sellaisia vastauksia mitä tarvitset.

    
Ruotsalainen puhuu enemmän  Co E Mattias Hiller2


Mattias kuulee usein sanottavan sitä, että murteeksi Ruotsissa kutsuttava ”finlandssvenska” kuulostaa heidän korvissaan kivalta. Silti nykyäänkin törmää vielä henkilöihin, joille tulee yllätyksenä se, että Suomessa on ihmisiä, joiden äidinkieli on ruotsi.


Siitä huolimatta, että Ruotsi ja Suomi ovat samankaltaisia, kulttuurierojakin on.

— Kyllä kahvipöydässä käy vilkkaampi puheensorina kuin Suomessa. Ja jos joku on hiljaisempi, vastapuoli innostuu puhumaan entistä enemmän, Mattias naurahtaa.

 

Kaikki haasteet ovat ratkaistavissa


Työnantajasta puhuttaessa Mattiaksen ei tarvitse miettiä vastausta siihen, minkä hän nostaa yhdeksi yrityksen voimavaraksi.
—Kyllä ehdottomasti Samin rauhallinen ote johtamiseen ja töiden hoitamiseen. Hänen silmissään mikään ei ole mahdotonta, vaan hän kykenee löytämään aina ratkaisun haastaviinkin tilanteisiin.

 

 

                                                                                                                                                                                                                                                              

                          

                                                                               

 

 

 

Siirry "Uratarinat"-sivulle